حجامت حزیران
حزیران چیست ؟ بهترین روز برای حجامت کردن
بر اساس گفته دانشمندان و روایات اهل بیت(ع) امروز بهترین روز سال برای برای انجام حجامت است که به نام روز حزیران معروف است.
اصطلاحا به روشی ازخونگیری اطلاق می شودکه جهت درمان بعضی ازبیماریها بکار می رود ودارای سابقه تاریخی هفت هزارساله می باشدوبه عنوان یک سنت الهی درروایات وسیره پیامبران وائمه اطهار(ع) مطرح گردیده وجزءاحکام امضائی اسلام است ودر طب سنتی به عنوان رکن درمان به حساب می آید.
به طور کلی یک روش درمانی بدون عوارض جانبی است واگربه صورت تخصصی ازآن استفاده شود برتری های فراونی نسبت به روشهای درمانی جاری مانند مصرف داروهای شیمیایی وجراحی دارد.
بهترین روزهای حجامت
طبق روایات اسلامی، روزهای هفتم و چهاردهم ماه حزیران برابر با 30 خرداد و 6 تیر طبق این روایات اگر کسی موفق نشد در هفتم ماه حزیران حجامت کند میتواند قضای آن را در روز چهاردهم حزیران به جای آورد.
اهمیت حجامت در اسلام تا آنجا است که یکی از توصیههای خدای تعالی به پیامبرش در شب معراج بوده است.
اطبای جدید نیز از حدود سی سال قبل به ارزش حجامت پی برده و تحقیقات زیادی در این خصوص صورت دادهاند.
انواع حجامت
حجامت انواع مختلف دارد که مهمترین و رایجترین آنها همان خونگیری از میان دو کتف است.
ولی حدود شصت نوع حجامت دیگر نیز وجود دارد که فقط باید به تجویز اطباء انجام شود.
مثلاً برای نوزادان بعد از چهار ماهگی حجامت نقره در گودی پشت گردن تجویز میگردد که طبق روایات اسلامی برای بر طرف کردن رطوبت سر و رشد مطلوب آنها بسیار مفید است.
همچنین برای درمان زردی نوزادان حجامت سادهای از پشت گوش آنها انجام میشود که با ریزش دو سه قطره خون، زردی آنها فوراً کاهش مییابد.
حجامتهای دیگری نیز در سایر اعضای بدن صورت میگیرد که اثرات خاص درمانی دارد.
مانند حجامت زیر چانه (برای درمان جوشهای صورت)، حجامت ساعد (برای گرفتگی رگ دست که یک بیماری خاص بانوان است)، حجامت سر (برای رشد مو)، حجامت زانو، حجامت کبد، حجامت کلیهها، حجامت ساقین، حجامت پشت کمر، حجامت زیر ناف، حجامت قوزک پا، و غیره.
زمان های حجامت
حجامت در همه وقت مجاز نیست و در روایات اسلامی زمانهای خاصی برای مؤثرتر بودن آن توصیه شده است.
حجامت به لحاظ ماه شمسی:
تقویم سُریانی یا رومی از چند هزار سال قبل تاکنون در خاورمیانه رواج داشته است. در احادیث اسلامی هفتم حزیران بهترین روز حجامت در طول سال معرفی شده است و در ادامۀ آن آمده است که اگر به انجام حجامت در این روز موفق نشدید چهاردهم حزیران نیز میتوانید به این کار مبادرت کنید.
ماه حزیران ششمین ماه تقویم سریانی است که بین ایار و تموز قرار دارد. حزیران ۳۰ روز دارد.
هر ساله یک یا دو روز جابجایی در تطبیق این دو تقویم شمسی دیده میشود. اطبای حاذق هر ساله این دو روز مهم حجامت را محاسبه کرده و به بیماران خود اعلام قبلی میدهند.
مقایسۀ اهدای خون و حجامت
در اهدای خون حدود ۴۵۰ سی.سی. خون تازه با سوزن از ورید گرفته میشود ولی در حجامت با ایجاد مکش بین دو کتف و ایجاد خراش در آن حدود ۵۰ سی.سی خون از مویرگهای پشت خارج میشود.
آزمایشات نشان داده که ترکیبات خون وریدی با خون حجامت تفاوت بسیار دارد. در حجامت خون سیاه و غلیظ است که خارج میشود، خونی که دارای اوره، چربی و ترکیبات زائد بیشتری نسبت به خون تازۀ ورید است.
برخی دیگر از فواید خاص حجامت که در اهدای خون دیده نمیشود به این ترتیب است:
ـ حجامت سبب تنظیم و تقویت سیستم ایمنی بدن، سیستم هورمونی و سیستم عصبی میشود
ـ حجامت از ابتلای به بیماریها پیشگیری میکند
ـ حجامت درمان کنندۀ ۱۵۰ نوع بیماری بوده یا در بهبود و کاهش اثرات آن مؤثر است
ـ انواع حجامت از بدو تولد تا آخر عمر برای بدن انسان مجاز و بلکه مفید و ضروری است
توصیههای قبل از حجامت
*با شکم گرسنه و سیر حجامت نکنید
*دوازده ساعت قبل از حجامت سیگار نکشید
*یک ساعت قبل از حجامت انار یا شربت آب انار میل کنید تا از غلظت خون کاسته شود. همچین میتوانید عسل، ماء الشعیر یا مایعات فراوان بنوشید
*در وقت حجامت انگشتر عقیق به دست نداشته باشید
توصیههای بعد از حجامت
* تا دوازده ساعت سیگارنکشید
* تا ۲۴ ساعت ورزش یا کار سنگین نکنید
* تا ۲۴ ساعت ماهی و لبنیات و غذای شور و غذاهای سرد و تند و تیز مصرف نکنید
*دوازده ساعت پس از حجامت میتوانید حمام کنید
در طب سنتی ایران حجامت به طور کلی به دو دسته حجامت خشک یا بادکشی و حجامت تر تقسیم می شود:
حجامت خشک
نوعی حجامت است که در آن خونی از بدن خارج نمی شود، بلکه تنها عمل مکش یا Suction روی پوست انجام می شود. حجامت خشک خود بر دو قسم است:اول سرد و خشک و دوم گرم و خشک.
حجامت گرم و خشک در فرهنگ عامه اصطلاحاً به کوزه یا لیوان گذاری معروف می باشد. حجامت خشک در نقاط مختلفی از بدن انجام می شود و در درمان بسیاری از درد ها و بیماری ها نقش موثری دارد. اینگونه از حجامت موجب انبساط عروق و رفع انسداد آن ها و تحریک دیواره مویرگ ها می شود و در افزایش توان سیستم ایمنی بدن نقش مهمی دارد.
حجامت موضعی
که بر اساس تشخیص پزشک و نوعی بیماری در موضع خاصی انجام می شود؛ از جمله حجامت روی کفل ها، اطراف مقعد، روی ران ها، حجامت کلیه، قاعده ریه و حجامت کبد؛ این نوع حجامت انواع مختلف دارد که مهم ترین و رایج ترین آن ها همان خون گیری از میان دو کتف است؛ ولی حدود شصت نوع حجامت دیگر نیز وجود دارد که فقط باید به تجویز اطباء انجام شود؛ مثلاً برای نوزادان بعد از چهار ماهگی حجامت نقره در گودی پشت گردن تجویز می گردد که طبق روایات اسلامی برای بر طرف کردن رطوبت سر و رشد مطلوب آن ها بسیار مفید است؛ همچنین برای درمانزردی نوزاد ان حجامت ساده ای از پشت گوش آن ها انجام می شود که با ریزش دو سه قطره خون، زردی آن ها فوراً کاهش می یابد.